Laagje voor laagje
Het lijkt allemaal niet zo spannend, maar er wordt echt heel hard gewerkt. Ze zijn net op tijd klaar voordat de eerste grote regenbuien zich aandienen. Hartstikke spannend, als we daarna gaan kijken. Zou het huis er nog staan? Zou het dak niet lekken? Welke sfeer hangt er in huis als het slecht weer is? Heeft zich alweer een meer gevormd rondom het huis? Hoeveel kikkers liggen er in het zwembad?
Asfalt en Tela Pitonada
Zoals ik de vorige keer vertelde, komt er een laagje asfalt met de kwast, dan daar tegenaan een laagje asfalt dat wordt vastgebrand. Dan komt die beroemde actrice, Tela Pitonada, die zich helemaal in haar nopjes tegen het asfalt aan vleit.
In de geul rondom het huis liggen dan uiteindelijk 3 buizenstelsels:
- de hemelwater afvoer van de 4 hoeken van het dak
- de vuilwater afvoer vanuit het huis
- een drainagebuis, geperforeerd, en in een stof verpakt, die overig hemelwater kan opvangen en afvoeren
En dat dan in combinatie met al die leidingen die in en uit gaan voor water aanvoer, elektra, pompen etc. Daarom moeten we uiteindelijk maar liefst 18 putdeksels aanschaffen… wat een feestelijke verplichting! Gelukkig zijn ze ook in gegalvaniseerd staal verkrijgbaar, en niet alleen in rvs, anders waren we gelijk failliet gegaan (rvs is 10 keer zo duur…). Waar je je geld al niet aan uit moet geven!
Grind
En dan wordt de geul rondom het huis helemaal opgevuld met fijn grind. En dat is heul veul geul, en de baas van het werk moet steeds meer grind bijbestellen om het vol te krijgen. Maar het lukt, op tijd, en dan is de onderkant van het huis ook waterdicht! En de regen kwam en het huis bleef zomaar staan!
Koekoek
Langs de gevel zie je ook nog kleine kastjes. Dit noem je een ‘koekoek’. Die staan in verbinding met de pijpen in de kamertjes onder de grond. Zodat de kruipruimte onder de vloer blijft ventileren. Vaak zijn dit eenvoudige stukken regenpijp die boven de grond uitpiepen. Deze architect heeft ze speciaal ontworpen voor dit huis, en laten maken van roestvrij staal. Met een maritieme kwaliteit, zodat ze ook tegen zeelucht kunnen. Nederlandse ervaring en ontwerp in de Portugese grond!
Storten
En nu kunnen de heren bouwspecialisten verder met de vloeren in het huis. Deze worden nu opgevuld met een laag lekkere leca, de kleikorrels, net als op het dak. En dan zijn de leidingen op de grond netjes weggewerkt en stevig vastgeklonken. Die laag wordt heel glad afgewerkt. Op de veranda’s komt later hout, en binnen in het huis komt eerst de vloerverwarming, dan weer een 4 cm dikke laag die de warmte moet geleiden. En dan de uiteindelijke vloer van Polyurethaan. Maar dat is later.
Najaarsweer
En nu zit het vocht in de lucht. En kan het een paar dagen miezeren. Wordt het in ons appartement een beetje klam en moet het wasgoed de droger in. Maar het is nog steeds niet koud. En als de zon weer doorbreekt is de lucht weer helder en kun je ver kijken vanaf de berg.
Mooie foto’s!