Doe maar Dik

Doe maar Dik

augustus 1, 2021 1 Door Claudia

Jullie krijgen een technisch lesje voorgeschoteld. Wat is het nut van een dikke jas in de zomer?!? Ik krijg bijna medelijden met het huis, zo warm wordt het ingepakt. Maar het heeft een reden. Het houdt de warmte buiten in de zomer, en de kou in de winter.

Klimaatverandering

We zouden allemaal een bijdrage moeten leveren aan de bescherming van onze natuur. En dan komt het goed, toch? Maar de temperaturen op onze aardkloot gaan verder omhoog. Regenbuien blijven hangen en storten onmetelijke hoeveelheden water naar beneden. Gebieden spoelen weg door ontbossing of het verleggen van de natuurlijke waterloop. Stinkend rijke miljardairs schieten hun sppelgoedraketten de ruimte in. IJsberen worden landberen. Wij blijven maar consu-meer-en en spullen kopen die we niet nodig hebben. Genoeg zorgen om ’s nachts wakker van te liggen.

Wat Moeder Natuur ons geeft

Maar dan is het wel zaak om bij het ontwikkelen van een nieuw huis zoveel mogelijk gebruik te maken van de natuur. Zonne-energie, kurk, gecertificeerd hardhout, natuursteen, kleikorrels. En dan ontdek je dat je goede bedoelingen en materialen ook erg kostbaar zijn. De investeringen die we nu maken om gedeeltelijk ‘off the grid’ te gaan leven, verdienen zich pas over jaren terug. Maar daardoor hoeven we zo min mogelijk stroom uit het gewone elektriciteitsnet te halen. En alleen dat wat we ‘zelf’ opwekken gebruiken voor onze luxe wensen. Zodat je met een enigszins schoon geweten in een groot huis kunt wonen dat het hele jaar door behaaglijk en comfortabel is.

Thermische inertie

Inertie betekent zoiets als traagheid. Thermische inertie wil dus zeggen dat het klimaat in je huis met traagheid reageert op de situatie buiten het huis. Een slecht geisoleerd huis is snel koud in de winter en snel warm in de zomer. Dan moet je dus ook meteen flink stoken of een airco laten blazen om een aangename temperatuur in huis te krijgen. Een huis dat goed geïsoleerd is, heeft minder last van grote temperatuurschommelingen. Het duurt door de dikke lagen veel langer voordat de warmte of de kou de binnenruimte bereikt. En dus hoef je minder te verwarmen of te koelen!

Inpakken

Het dak is gemaakt van betonnen balken en broodjes. Daarop ging een laag beton. Daarop kwam beton met Leca, en werd het afschot gemaakt. Nu volgen nog een dampremmende folie, en 10 cm dikke blauwe platen van XPS. Daarop een dun laagje specie, waar weer glasvezel doorheen is gemengd. En dan gaan we nu wachten op ‘De mannen uit Braga’ die over twee weken een laag EPDM komen aanbrengen, als finishing touch. Dit is een elastische laag die goed meebeweegt met temperatuurschommelingen. Het is bestand tegen de hoge UV-straling in dit land. En het heeft een ontzettend lange levensduur. Een duurzame en milieuvriendelijke dakbedekking. Doe maar Dik op het Dak, Dus.

Glasvezels worden ter plekke door het cement gemengd.